Stadsloppscoachen tipsar

Denna vecka tipsar MarathonEmma hur man ska tänka kring planeringen av sin träning. Inspireras och klicka dig sedan vidare för att skicka in din anmälan till Karlstad stadslopp.

Planera din träning

När du väl har satt ditt mål inför stadsloppet är det dags att ta fram kalendern och planera din kommande träning för att nå detta utefter ditt vardagspussel. Bestäm hur många dagar i veckan du ska träna och portionera sedan ut dem under veckorna.

Givetvis kan träningspassen vara olika dagar och bestå av olika antal pass/vecka eftersom alla veckor inte ser likadana ut, men försök åtminstone ha 1-3 ”nyckelpass” som återkommer varje vecka som är av olika intensitet för att utvecklas. 2 bra exempel på detta är ett högintensivt intervallpass och ett lugnt långpass. Resterande pass är bonus.

Det är också bra att inte glömma bort att stärka kroppen med lite styrka, framförallt core och ben. En stark löparkropp är viktigt för att undvika och minimera skador samt få bättre resultat. Det kan räcka med enbart 10-15 min direkt efter ett av dina löppass.

Glöm heller inte bort att vila, även om du är ivrig och vill förbättra resultat är det faktiskt under vilan som kroppen återhämtar sig för att komma tillbaka ännu starkare. Försök därför alltid vila dagen efter ett hårt intervallpass då det tar hårdast på kroppen och kräver mer återhämtning.

Vill du läsa mer från Emma följ henne på Instagram: Marathonemma