Välkommen till Karlstad Stadslopps 40 års jubileum

1980 startade IF Göta GötaJoggen och var med det en av de första arrangörerna i landet att arrangera motionslopp. Stockholm Maraton hade startat året innan och Göteborgsvarvet startade samma år. GötaJoggen avgjordes första gången med start på Norra fält och målgång på Tingvalla IP. Första året deltog 2 500 deltagare och man kunde välja att delta på 15 eller 25 km. Efter bara några år lockade loppet 12 600 deltagare och var landets tredje största efter tidigare nämnda lopp. 2001 bytte loppet namn till Karlstad Stadslopp och numera är distansen 10 km.

Loppets grundare, Ulf Karlsson (meriterad idrottsledare och tidigare förbundskapten för friidrottslandslaget), engageras nu i vårt arbetet med 40-årsjubileet:

– Det känns väldigt kul att få jobba med det här loppet igen, vi ska se till att skapa en riktig folkfest med massvis med deltagare på startlinjen, säger Ulf och minns tillbaka. Vi överraskades storligen premiäråret då hela 2 500 anmälde sig, vi var inte alls förberedda för en sådan anstormning. Vi använde ett tidtagningssystem som funkade på skolidrottens kretsmästerskap men som var fullständigt underdimensionerat för så många deltagare. Man kan väl lugnt säga att efterarbetet med att justera tider blev både långdraget och troligtvis inte helt rätt i slutänden.

GötaJoggen får nytt liv när en ny distans erbjuds

Men mycket har hänt sedan dess och lördagen den 8 juni firar Karlstad Stadslopp 40. Man gör det tillsammans med GötaJoggen som nu får nytt liv när en ny distans erbjuds.

– Vi kommer att erbjuda Karlstad Stadslopp 10 km och GötaJoggen 5 km, man väljer själv vilken distans man vill delta på, säger Hannah Johansson från IF Göta.

Just nu jobbar vi med hur firandet ska se ut i övrigt och i det ligger framtagande av en ny bana med start-och målplats samt arrangemangsområde.

– Vi jobbar med staden, vattnet, familjen och festen som värdeord och det kommer känneteckna firandet den 8 juni, fortsätter Hannah.

Alla som anmäler sig innan årsskiftet får ta del av en spännande föreläsningsserie

Anmälan till 40-årsjubileet öppnar idag och du kan nu säkra din start här via vår hemsida.

Alla som anmält sitt deltagande innan 31 december 2018 erbjuds tre föreläsningar i aktuella, motionsrelaterade ämnen. Föreläsningarna hålls under våren 2019 som ett led i uppladdningen för loppet den 8 juni. Datum och vilka föreläsarna är kommer att lanseras löpande.

– Vi vill såklart utbilda våra motionärer och hjälpa dom på vägen till en hälsosammare livsstil, därför har vi valt att sätta ihop denna föreläsningsserie, säger Ulf.

Vi på IF Göta jobbar nu hårt för att ställa till med en riktig jubileumsfest den 8 juni 2019 och kommer på vägen fram till dess presentera nyheter och bjuda på historiska perspektiv från de tidigare åren. IF Göta och samarbetspartners hälsar alla välkomna när Karlstad Stadslopp och GötaJoggen firar 40!