Nyhetsarkiv

01 juni 2021

Karlstad stadslopp, 16 oktober

Idag började lättnader i corona-restriktioner! I och med positiva besked så kommer vi nu planera för Karlstad stadslopp som i år går av stapeln den 16 oktober. Sommarlopp blir höstlopp. Ett höstlopp innebär att du har hela sommaren på dig att förbereda dig, vi kommer likt tidigare år ta hjälp av ett gäng ambassadörer för att ge de bästa tipsen om löpning och hur du ska utvecklas.

I dagsläget så öppnar vi bara upp anmälan för stadsloppet 10km men hoppas kunna öppna upp även 5km och miniloppet för anmälan inom snar framtid.

Anmäl dig redan nu till Karlstad stadslopp 10km här! Fortsätter vi att hålla avstånd ett litet tag till kommer vi kunna se fram emot att träffas igen på denna folkfest. Det är inom räckhåll!

/Mikael

25 september 2020

Folkfesten ställs in…

Tyvärr tvingas vi att ställa in Karlstad stadslopp, Götajoggen, miniloppet och miniminiloppet 2020. Vi har inväntat lättnader i förbudet mot allmänna sammankomster med fler än 50 personer, men ett sådant besked kommer dröja ytterligare.

Tråkigt för alla våra löparvänner förstås, samtidigt något som påverkar vår ideella verksamhet. Därför ger vi alla som anmält sig möjligheten att stötta vår barn- och ungdomsverksamhet genom att efterskänka sin anmälningsavgift – vill du det behöver du inte kontakta oss. Du som vill ha fler alternativ är välkommen att mejla oss senast den 5 oktober. Kontakt hittar du här.

Vi längtar efter att få springa med er igen och återkommer när vi öppnar anmälan för nästa år!

16 mars 2020

Med anledning av Coronavirus – Uppdaterad

Uppdatering 2020-06-02

Fortsatt stillestånd med datum…

Då de restriktioner som Folkhälsomyndigheten gett inte förändrat sedan vi tog beslutet att skjuta på Karlstad stadslopp har vi därför inte kunnat ge ett nytt datum till våra deltagare. Vi håller oss uppdaterade med de senaste nyheterna och så fort vi har ny information om restriktioner och hur vi kan genomföra Karlstad Stadslopp så återkommer vi med mer information! Just nu ligger arbetet i att kunna genomföra arrangemanget sensommar/höst men endast om vi kan genomföra det på ett säkert sätt för våra deltagare.

Tack på förhand och hoppas vi ses snart igen!
/Vännerna på IF Göta

 

Uppdatering 2020-04-23

KARLSTAD STADSLOPP FLYTTAS

Karlstad Stadslopp är ett givet arrangemang för många värmlänningar. En folkfest för både löpare och publik. Årets lopp skulle ha arrangerats den 13 juni, men kommer nu att flyttas. På grund av Coronapandemin såklart. Målsättningen är att arrangera loppet under hösten, och vi återkommer med ett nytt datum den 25 maj.

För att inspirera till fortsatt utomhusträning låter vi våra ambassadörer dela med sig av träningstips i våra sociala kanaler. Där lyfter vi även fram lite guldkorn längs med banan för Karlstad Stadslopp.

Fortsätt rör på er, njut av det fina vårvädret och kom ihåg att hålla avstånd i spåret!

 

// Vännerna på IF Göta

ps. Du har väl sett att vi just nu springer jorden runt tillsammans – utan att träffas? Surfa in på www.springtillsammans.se och läs mer!

 

Uppdatering 2020-04-03

Just nu arbetar vi intensivt med Karlstad stadslopp. Det vi vet är att vi har ambitionen att genomföra loppet under 2020 men om vi kan göra det enligt plan den 13 juni återstår att se. Vi har skapat en undersökning där vi vill lyssna till era tankar i denna situation. Ni är viktiga för oss och likaså era tankar och feedback. Klicka här för att komma till undersökningen.

Tack på förhand!

 

 

Vi får en hel del frågor med anledning av Coronaviruset, och i dagsläget är det för tidigt att säga om och hur Karlstad Stadslopp påverkas. Vi kommer såklart att anpassa oss till rekommendationer som myndigheter ger. Vi följer utvecklingen och återkommer så fort vi har mer information.

 

/ Arrangörsföreningen IF Göta Karlstad

24 januari 2020

Nytt år och nya löften

Det är inte helt ovanligt att det under januari månad känns trängre i gymlokaler och i löpspåret. Vi är många som hittar ny motivation när ett nytt år tar fart, men hur gör vi för att behålla motivationen när den efter några veckor börjar tryta? Nedan har vi listat våra 5 bästa tips på hur du behåller motivationen.

  1.  Sätt realistiska mål – Det är lätt att sväva iväg i tankarna när man har som mest motivation och tänka att ”Jag ska minsann få till de där 5-6 träningspassen i veckan fram till sommaren”. För många blir dessa mål för höga, vilket leder till att vi inte lyckas leva upp till de förväntningar som vi satt när motivationen var som högst. För låt oss vara ärliga, motivationen kommer och går, vardagspusslet ska läggas och livet kommer i mellan. Ibland vill jag gå på den där middagen eller konserten istället för att göra mitt träningspass som jag bokat in. Och vet ni vad, DET ÄR OKEJ. Vi sätter mål för att hjälpa oss själva att motiveras. Är dessa mål för höga är risken att vi misslyckas och inte lever upp till förväntningarna vi satt på oss själva. Sänk därför ribban och överraska istället dig själv genom att vissa veckor göra mer/prestera mer än vad du tänkt. Det i sig ger en motivationsboost.
  2. Träna tillsammans – Vi har alla varit i den situationen när soffan är extremt skön och det bara inte går att ta sig ur den för att åka och träna. Det är svårare att boka av ett träningspass om du har en kompis som du ska köra med. Vi vill ju inte vara den som ställer in en planerad träningsdejt…
  3. Hitta den träningsform som passar dig – Utbudet på olika typer av motion/träningsformer är idag väldigt stort. Prova dig fram och hitta det som passar just dig, och kom ihåg att det är aldrig fel att våga utmana sig och testa nya typer av träning. Det värsta som kan hända är att du inte tyckte det var roligt och du har då lärt dig att just den träningsformen inte var något för dig.
  4. Motionera utomhus – Frisk luft och träning är en motivationsboost i sig. Har du inte riktigt kommit i gång med löpningen än kan du börja med raska promenader i naturen. Ta också denna chansen att reflektera över dina mål. Är de fortfarande realistiska? Ska jag ändra på något? Ska jag lägga till något?
  5. Jämför dig inte med någon annan än dig själv – Vi är väldigt bra på att jämföra oss med andra människor och då samtidigt hitta fel och brister hos oss själva. Alla människor har olika förutsättningar och det är därför väldigt svårt att jämföra sig själv med andra på ett bra sätt. Vissa har lätt för att träna upp styrka men svårare att träna upp kondition medan det är tvärtom för andra. Fokusera därför på dig själv och vad du vill utveckla. Ta det också i den takt som din kropp klarar av. Även här är vi olika, kroppen svarar olika snabbt. Istället för att jämföra dig med andra kan du istället inspireras av andra. Fråga dig själv vilka delar du kan ta med dig och använda i din träning.

 

Vi hoppas att dessa tips ska hjälpa dig att bibehålla träningsmotivationen.

 

 

 

25 oktober 2019

Välkomna till Karlstad Stadslopp 2020

Årets lopp blev sannerligen ett lopp att minnas. Karlstad Stadslopp firade 40-års jubileum och apropå detta kryddades loppet med ytterligare en distans på 5km, ny bansträckning och nytt arrangemangsområdet.

Nu är vi tillbaka igen, laddade för 2020 års lopp och vi behåller dessutom årets nyheter inför vad som komma skall! Karlstad Stadslopp 2020 arrangeras den 13 juni i Museiparken och vi fortsätter att erbjuda våra deltagare 10 och 5km i en stadsnära miljö. Såväl Mini- som Miniminiloppet kommer att erbjudas i direkt anslutning till Museiparken och kryddas med lekfulla inslag.

Det går redan nu att anmäla sig till Karlstad Stadslopp via vår hemsida och sätta upp ert mål inför kommande sommar. Vi välkomnar er till Karlstads svettigaste folkfest!

09 juni 2019

Tack för i år – Göta Joggens 40 års jubileum!

Årets upplaga av Karlstad Stadslopp är nu över och vi vill tacka alla er deltagare som deltog i vårt 40 års jubileum! En av de största nyheterna för året kom att bli det nya arrangemangsområdet i Museiparken med vacker grönska so dessutom är omgiven av Klarälven och bara ett stenkast från stadens centrum. Det blev sannerligen både ett stadslopp och en folkfest som först ramades in av intill tropisk värme som sedan på enbart några sekunder slog om och förvandlades till tropisk storm. Trots detta höll deltagare och publik humöret uppe och dagen blev sammantaget en dag att minnas.

Under förmiddagen ringlade en lång kö över arrangemangsområdet, fylld av barn som ville springa det populära Miniminiloppet. Hundratals barn deltog i detta ca 100m långa lopp som också för första gången slingrade sig mellan träden i parken. Uppvärmare var KMTI, representerade av Lilla Anna och Pippi Långstrump som blev två populära inslag under dagen och som i mål följdes upp av priser i form av en vattenflaska från Klövern, glass från Hemglass, juice från Stora Enso och en medalj. Ett stort tack till våra partners Rädda Barnen, Länsförsäkringar och McDonalds som förgyllde Miniminiloppet med pyssel, ballonger och ansiktsmålning.

Samtidigt startade Miniloppet för barn mellan 7-15 år som fick en 1 km lång bansträckning ute på Sandgrundsudden och fick sedan gå i mål i parken där de belönades med en vattenflaska från Klövern, glass från hemglass, juice från Stora Enso, banan från SEB och en medalj.

När klockan slog 14 vad det dags för start av Karlstad Stadslopp 10 km och Göta Joggen 5 km som för första gången startade på Tingvallabron. Det var en häftig syn när alla på bron var samlade inför start och värmdes upp i ledning av KMTI. De 3 250 deltagarnas energi gjorde att det kändes som att bron under oss gungade för en stund. Framför löparna fanns från start och hela 10 km sträckan våra partners Lecab med två förbilar.

Längsmed banan fanns tre vätskestationer, en i samarbete med Etteplan, och tre musikplatser i samarbete med Studiefrämjandet. Några stråk blev för den vane Karlstad Stadslopps-löparen nya. Bland annat sprang vi i år på Östra Torggatan, genom stadsparken, längsmed den vackra guldkusten och upploppsrakan sprangs på det nyrenoverade stråket på Museigatan. Många hejarop kunde höras från publiken, inte minst i centrum där det var publiktätt.

Först i mål på 5 km blev den norska löparen Halward Nielsen som sedan fick sällskap av norskan Torhild Dybwad Mathiesen. På 10 km sträckan däremot blev det dubbelt guld till IF Göta där Jonas Landersson sprang in först i mål och några minuter därefter anslöt Sofie Nelson som först i mål bland damerna.

Samtliga resultat hittar ni här.

På arrangemangsområdet fanns under hela dagen våra partners från NWT, COOP, Smarteyes, KMTI och Socialdemokraterna, tack för att ni var med och satte en guldkant på vår dag! Tack till våra partners på Bergvik köpcentrum där vi under fredagen fanns på plats och delade ut nummerlappar. Ett ytterligare tack till Karlstad kommun och Region Värmland för årets upplaga av Karlstad Stadslopp. Sist men inte minst, tack till er 300 funktionärer som gör det möjligt för oss att arrangera ett av Sveriges äldsta motionslopp!

Om ni vill läsa mer om årets lopp kan ni göra det på NWTVF eller Sveriges radio.

Vi ses nästa år! #karlstadstadslopp2020

28 maj 2019

Läs vårt deltagarinformation på hemsidan

Du som är anmäld till Karlstad Stadslopp mottar deltagarinformation (PM) av oss antingen via mail eller via posten, beroende på om du angett mailadress vid din anmälan eller inte. Observera att du som angett mail vid din anmälan kan få ditt PM till din skräppost och vi ber dig därför att hålla utkik där eller att ladda hem ditt PM här via hemsidan.

Ladda ner vårt PM genom att klicka här! Du hittar även samma länk under ”Loppen” och ”Deltagarinformation”.

18 maj 2019

Årets bansträckning

I och med att vi inför årets 40 års jubileum bytt arrangemangsområde har vi även tittat på möjligheterna att utforska nya delar av staden och hoppas att vi nu gjort det på ett sätt som tilltalar er löpare! Nedan presenteras banan och med en beskrivning över respektive kilometer utifrån ett löparperspektiv.

Starten

Tingvallabron, invigd 1935 av dåvarande kung Gustav V, står som värd för starten för vårt 40 års jubilerande lopp. Med utsikten över stolta och starka Klarälven som rinner under er vänder ni er nu söderut för starten av årets löpupplevelse i centrala Karlstad.

Km 1

Den första snabblöpta kilometern med bland annat en kort nedförsbacke ned från bron kommer redan från början att dra upp farten för er. Ni tar er först längs Östra Torggatan och ni passerar Tingvallagymnasiet till vänster som har stolta anor från 1860-talet i sin nuvarande form. Stadens första skolbyggnad tros ha stått färdigbyggd redan 1586 medan den nuvarande skolbyggnaden färdigställdes 1869. Detta är en skola som idag står som värd för över 1 000 gymnasieelever men som även haft en hel del kända Karlstadbor som elever. Bland dessa diktaren Gustaf Fröding, författaren till ”Värmlandsvisan” Anders Fryxell och tidigare statsministern Tage Erlander.

Ni viker sedan av Östra Torggatan in på Drottninggatan österut mot Pråmkanalen. Under 1800-talet ökade trävaruexporten i Karlstad och man behövde därför hitta ett sätt att transportera materialet från Klarälven till Vänern. Pråmkanalen grävdes och den stod färdig 1838.

Här finns även Café Slussvakten i den gamla slussvaktarstugan där publiken kan avnjuta fika medan de hejar på er starka löpare.

Km 2

Ni lämnar Pråmkanalen bakom er och springer efter några kurvor mot Inre Hamn. Karlstads ”nya” hamn anlades 1858-1861 och var ett viktigt område för området. Under denna tid fanns här flera inslag av industri som slakteri och trämagasin. Anders Löfberg etablerade sig också här med sitt kafferosteri under 1900-talets början och skrapan står idag fortfarande kvar och sprider väldoft över Karlstad.

Nu väntar Karlstad Stadspark på er löpare med grönskande växtlighet. På 1860-talet anlades stadsträdgården med orangeri samt Expositionshuset på utfylld mark. Parken och de två byggnaderna undkom också stadsbranden som härjade i stora delar av Karlstad år 1865. År 1869 anlades järnvägen som avgränsade området från stadens centrum. Kilometer 2-4 är väldigt lättlöpta med få kurvor så här kan ni verkligen hålla farten uppe.

Km 3

Längs först vackra Mariebergsviken på vänster sida och sedan Wennbergsparken från 1930-talet på höger sida viker banan tillbaka norrut mot Klarälven igen. Få kurvor och platt väg borgar för fin löpning längs Sjömansgatan i Viken.

Km 4

En av banans få korta nedförsbackar tar er under Hamngatan och sedan uppför förbi Kulturskolan, gamla Kårhuset och vidare norrut mot Klarälven. Ni viker av längs Älvgatan in i gamla Kvarteret Almen och förbi Doktorgården/Landshövdingsgården. Karlstad har drabbats av ett flertal bränder men den värsta av dem härjade under juli 1865 och ödelade en stor del av stadens kärna. Ett av de husen som klarade sig från denna brand var Doktorgården tillsammans med ett flertal andra byggnader i kvarteret Almen på Älvgatan. Huset byggdes 1818 och fick sitt namn efter de två legendariska Karlstadläkarna Peter Sundberg och Erik Högberg.

Ni närmar er nu Karlstads allra centralaste delar igen och springer mot Residenset längs vackra Älvgatan. Residenset är den nuvarande bostaden för Värmlands landshövding och ligger nära beläget Klarälven. Parken i anslutning kallas Residenstorget och var platsen för stadens hamn under 1700-talet då Värmland var Sveriges främsta järnproducent.

Mittemot Residenset står även Karl IX staty. Karl IX var den som 1584 gav Karlstad stadsprivilegier och statyn invigdes 1926. Mellan residenset och Stora Torget stod tidigare Domushuset som byggdes 1963 och på så vis var stadens första köpcenter. Byggnaden brann ned år 1999 och har idag ersatts med gallerian MittiCity.

Km 5

Sista kilometern för er som springer Götajoggen och den innehåller en del tvära kurvor där det gäller att hålla rätt spår för att inte tappa fart i jakten på det där efterlängtade personliga rekordet. Dock fortsatt platt och fint där det på raksträckorna går att hålla hög fart.

Ni kommer tillbaka till Östra Torggatan via Västra Torggatan och Drottninggatan. Västra Torgatan, en av Karlstads gågator är platsen för årets Flygande 100 m. Vill ni, går det här att tävla mot alla oavsett klass om snabbaste löpare på 100 m. Snabbaste kvinna och man koras.

Vidare förbi Stora Torget och sedan in på Kungsgatan rundar ni Stora Torget men den här gången finns det på vänster sida. Karlstads torg har funnits under en lång tid i stadens historia, däremot valde man efter branden 1865 att vrida torget till den nuvarande positionen, en öst-västlig riktning. Man bestämde sig samtidigt för att rama in platsen med dubbla trädrader och stenhus för att minska risken för ytterligare en brand.

Kungsgatan är med sina många krogar och uteserveringar hjärtat i Karlstads uteliv. Här står även Nils Ferlin staty. Nils Ferlin föddes i Karlstad 1898 och fick en staty upprättad av sig i Karlstad 1998 som illustrerar denna diktare, steppandes på ett bord.

Här delar sig banan för er som springer Götajoggen 5 km och Stadsloppet 10 km. Ni som ska fortsätta den längre resan viker av höger upp på Västra Torggatan och ni som är på väg mot mål i Götajoggen fortsätter rakt.

För sista biten av Götajoggen hoppa till Upploppet.

Km 6

Innan ni tar er över till stadsdelen Sundsta springer ni först förbi Biskopsgården, Stadsbiblioteket, Museiparken med målområdet, anrika Sandgrund och till sist Värmlands Museum.

Den nuvarande Biskopsgården uppfördes på 1770-talet, sedan den tidigare byggnaden brunnit. Biskopsgården klarade sig undan stadsbranden 1865, troligen på grund av de stora träd som tidigare fanns på gården.

I Museiparken, dagens målområde dit ni kommer tillbaka om en stund, kan man njuta av statyer, vackra träd, fågelliv, massor av blommor och en vacker spegeldamm. En stor öppen grönyta finns även, där man kan njuta av picknicken och barnen kan leka i parkens fina lekplats.

Sandgrund var från sin invigning under 1960-talet fram till 1990-talet en av Sveriges mest besökta restauranger med danskvällar upp till fem dagar i veckan. Många av Sveriges allra största dansband har spelat här för fulla hus. Idag är Sandgrund platsen för Lars Lerins konsthall och är återigen ett mycket populärt resmål.

Värmlands Museum med sina två byggnader är idag även det ett välbesökt resmål för både turister och Karlstadbor. De två byggnaderna, Cyrillushuset från 1929 och Nyrénhuset från 1998 innehåller både tillfälliga utställningar under året och även en basutställning. Runt Nyrénhuset kan besökare läsa kända citat från Värmlänningar. Här finns även en populär restaurang och museibutik.

Den 6 km tar sin början med att ni tar er över ytterligare en av Karlstads broar till Sundsta. Efter en tvär vänstersväng är det fin platt löpning längs Klarälvens strand och Guldkusten. Under en stor del av 1900-talet var Sundsta fortfarande glesbyggt med undantag för de husen som byggdes mellan 1910-1920. Övrig mark var av lantlig karaktär med grönska och odlingsmarker. Namnet Guldkusten kom att myntas under 1940-talet då några av stadens förmögna personer valde att bosätta sig längs älven på Sundsta.

Km 7-8

Strax efter Älvkulle-gymnasiet, viker ni av från Klarälven för att jobba er genom bostadsområdet Sundsta och via några kurvor tillbaka upp mot Borgmästarbron över Klarälven. Bron är banans egentliga enda uppförsbacke och banans högsta punkt. Vänder ni blicken söderut över vackra Klarälven ser ni Sandgrundsudden och målområdet. Här gäller det att hålla i farten upp på bron och ta den med sig ner på andra sidan tillbaka söderut mot Centrum på västra älvbanken.

Km 9

Ni springer förbi Borgmästarholmen, ett fint grönområde, där ni återigen skymtar målområdet på andra sidan älven. Ni passerar också Scandic Klarälven med vacker utsikt över Klarälven från både restaurang och några av rummen. Vidare rundar ni Café Översten som är inhyst i den gamla Överstebostaden där det även finns en liten badstrand. På högersida finns Brigadmuseet, där ni kan följa med på en tidsresa från 1945-1991. Med fokus på Kalla Kriget och hur det påverkade oss är det väl värt ett besök för både vuxna och barn. Här är det väldigt lättlöpt med endast ett par kurvor på väg mot den sista kilometern.

Km 10

Blickar ni vänster ser ni målet. Det är nära nu och fin löpning längs Klarälven hela vägen. Ett kort stenkast från där ni är nu finns Tingvalla IP. Platsen för Friidrotts SM 1919 och nu även i sommar 2019. Kort därefter springer ni förbi Karlstad Teater byggd 1893 på er högra sida och i en liten vacker park på er vänstra sida mittemot teatern sitter Selma Lagerlöf staty.

Efter Teaterbron, vänder även ni in på upploppet som är detsamma både för Götajoggen och Stadsloppet.

Upploppet

Precis i kurvan in på upploppet finns ännu en staty, kanske den mest kända i hela Karlstad, ”Sola i Kallsta” Statyn upprättades 1985 utanför Stadshotellet och avbildar värdshusservitrisen Eva-Lisa ”Sola” Holtz som blivit en symbol för staden på grund av sitt strålande glada humör och goda känsla för service.

Det snabba upploppet som nästan känns som att det sluttar lätt utför längs Klarälven på fina renoverade Museigatan kantas också av Stadshotellet. När det byggdes var tanken att erbjuda stadens besökare ett förstklassigt hotell med 45 rum att hyra. Stadshotellet stod färdigt 1871 och hade då två våningar men fick drygt trettio år senare en tredje våning. Under årens lopp har flera om- och tillbyggnader gjorts och delar av huset är kulturminnesmärkt. Hejaropen från uteserveringen kommer bära er fram de sista hundra metrarna in mot målet i Museiparken.

Målgången

Målportalen väntar er inne i själva Museiparken där ni får ta emot publikens jubel och välförtjänta kramar från nära och kära. Efter loppet går det fint att svalka sig i Klarälvens vatten vid badplatsen som finns i direkt anslutning till parken. Besök gärna våra utställare runt om i parken efter att ni svalkat er.

 

Vi i IF Göta tillsammans med våra samarbetspartners hälsar er varmt välkomna till Karlstad den 8 juni för 40 års jubileet av Karlstad Stadslopp med Götajoggen och hoppas ni når era drömmars mål!

Text: Jonas Evaldsson.

20 mars 2019

Tredje delen av föreläsningsserien med Peter Sandahl

På onsdag den 3 april bjuder vi in dig till den tredje delen av vår föreläsningsserie med Peter Sandahl på temat ”Vad en människa klarar av”.

Peter Sandahl är professionell klättrare och har klarat av obeskrivliga prestationer. Under 2018 besteg han i samband med projektet Climb for climate 72 (!) alptoppar över 4 000m på 97 dagar. Det Peter gått igenom är en smått obegriplig berättelse som visar vad en människa kan klara om man bara måste och stålsätter sig. Peter kommer alltså under dessa två timmar att inspirera dig till att bestiga dina egna bergstoppar!

Vi erbjuder dig som anmäler dig före den 31 december att gå gratis på samtliga tre föreläsningar.
Vi erbjuder dig som anmäler dig före den 14 februari att gå gratis på del två och tre av föreläsningsserien.
Vi erbjuder dig som anmäler dig före den 13 mars att gå gratis på del tre av föreläsningsserien.
För er som är anmälda till loppet efter utsatta tider betalar 150 kr för att ta del av föreläsningarna.
För dig som vill ta del av föreläsningarna utan att vara anmäld till loppet kostar detta 320 kr.

Föreläsningens start är kl. 18.00, det kommer under kvällen bli ett uppehåll för paus och fika och föreläsningen beräknas sedan att avslutas senast kl. 20.00.

För frågor, kontakta info@ifgota.se.