Nyhetsarkiv

16 april 2014

Fartlek i terräng

Onsdag 16 april är det dags för pass nummer tre av årets motionsturné. Efter att tidigare ha besökt Tingvalla IP och Skutberget har nu turen kommit till Kronoparken. Vi samlas norr om Karlstads Universitets norra parkering (vi finns på plats på parkeringen och guidar er rätt). Träningen startar kl. 18.00.

Tränare är Claes Nyberg. Claes är en duktig terränglöpare och har flera SM-guld i disciplinen. Vad passar då bättre än ett pass ”fartlek i terräng”. Exakt vad det innebär får ni se på onsdag kväll, men jag lovar er att det är bra och rolig träning!

Vi ses på Kronoparken onsdag 16/4, kl 18.00.

Kronoparken 24 april 4

Här ser du en bild från förra årets pass på Kronoparken. Förhoppningsvis är det något varmare den här gången, än det var då :)

14 april 2014

Kalasnyheter inför 35-årsjubileumet!

Den 14 juni är det dags för Karlstad Stadslopp (f.d Götajoggen) att fira 35 upplagor. För att fira det stundande jubileet kommer vi fram till arrangemanget presentera en rad nyheter.

Det är sedan tidigare klart att det i år kommer vara möjligt att välja mellan att springa 10 och 21 km. Nu är det dags för nästa nyhet! För att fira årets jubileum erbjuder vi följande:

 • Alla som fyller 35 år den 14 juni får fri start till 35-årsfesten.
 • Alla som fyller 35 år under 2014 erbjuds ½ priset på startavgiften.

Så  känner du någon som fyller 35 år den 14 juni eller under 2014, se till att de inte missar att anmäla sig!

Håll utkik här på hemsidan och på www.facebook.com/karlstadstadslopp. Här kommer vi under de kommande månaderna lägga upp fler nyheter inför årets arrangemang.

Den 14 juni är det fest på Sundsta! Varmt välkommen!

_DSC1429

07 april 2014

Motionsturnén drar vidare

Förra veckan var det premiär för årets motionsturné. Över 40 motionssugna löpare samlades då på Tingvalla IP, där de utbildades i löpteknik av Claes Nyberg. I samband med träningen presenterades även en ”ny” motionsslinga. IF Göta har i samarbete med ViSyns satt skyltar längs Karlstad Stadslopps-banan. Med hjälp av skyltarna kan du följa hela banan och dessutom se hur lågt du har sprungit! Du kan läsa mer om motionsturnén och KM-skyltarna i Värmlands Folkblad:  ”Ny central motionsslinga”.

På onsdag, 9/4, är det dags för motionsturnéns andra träff. Den här gången besöker vi Skutberget och träningen startar klockan 18.00. Tränare på passet är Sören Persson, regerande veteranvärldsmästare på 800 meter för män 45. Träningen kommer att bestå av längre intervaller, runt 1 km. Vi kommer att arbeta upp pulsen högt, för att sedan låta den gå ner ganska lågt, innan vi startar nästa intervall. Mellan intervallerna ger Sören tips på hur man bäst lägger upp sin träning och hur ett bra veckoschema kan se ut.

Kom till Skutbergets motionscentral på onsdag klockan 18.00, så hjälper Sören Persson dig att komma väl förberedd till den 14 juni!

/Mikael

01 april 2014

Motionstunrné tisdag 2 april

Våren är här och det är dags att plocka fram löparskorna och vindjackan ur garderoben. För att hjälpa dig igång med träningen inför Karlstad Stadslopp arrangerar vi varje år en motionsturné!

I morgon, onsdagen den 2 april, är det dags för det första passet. Platsen är  Tingvalla IP och vi startar klockan 18.00. Tränare på detta första av nio tillfällen är Claes Nyberg, flerfaldig SM-segrare på 10 000 meter. Fokus kommer att ligga på löpteknik och Nyberg rätar ut frågetecknen kring vilket som är det bästa löpsteget för långdistanslöpning!

Träningen är kostnadsfri och ingen föranmälan krävs. Träningspassen hålls av professionella tränare och kommer att vara förlagda på olika platser runt om i Karlstad. Har du några frågor angående motionsturnén mejlar du till info@ifgota.se eller ringer oss på 054-21 23 27. Nedan ser du motionsturnén i sin helhet.

Vi samlas klockan 18.00 vid följande platser:Skylt motionsturne2014

 • 2 april      Tingvalla IP (Regementsgatan 8)
 • 9 april      Skutberget (motionscentralen)
 • 16 april    Kronoparken (norr om Universitetets norra parkering)
 • 22 april    Kilenegården, Hammarö
 • 29 april    Rud (Ruds motionsspår, Horsensgatan)
 • 7 maj       Gubbholmen (utomhusgym)
 • 22 maj     Våxnäs (entré Våxnäshallen)
 • 28 maj     Tyrstugan (norr om Färjestads travbana)
 • 4 juni       Sundstatjärn (entré Sundstabadet)

 

Här kan du läsa mer om motionsturnén och IF Göta Karlstads övriga löpargrupper.

03 mars 2014

Årets stora nyhet! Välj mellan 10 och 21 km

Den 14 juni är det dags för den 35:e upplagan av Karlstad Stadslopp (f.d. Götajoggen). För att fira detta 35-års jubileum kommer det i årets lopp finnas två distanser, 10 km och 21 km. Eller rättare sagt, 10 km och 21 097,5 meter. För första gången i loppets historia, Götajoggen inräknad, kan du nu välja att springa ett halvmaraton.

Läser mer om den nya distansen här eller anmäl dig direkt!

Oavsett vilken distans du väljer lovar vi dig en härlig löparupplevelse. Karlstad Stadslopp har en central bansträckning och inramas med levande musik och tusentals åskådare. Kombinera detta med drygt 5 000 deltagare och du har en riktig motionsfest!

Har du redan anmält dig till Karlstad Stadslopp, men vill ställa upp i 21 kilometersklassen? Inga problem! Hör av dig till oss på IF Göta, tel. 054-21 23 27 alt. tavling@ifgota.se, så hjälper vi dig att byta klass.

Vi ses den 14 juni!

_DSC1232

06 februari 2014

35 år med GötaJoggen och Karlstad Stadslopp

I år är det dags för den 35:e upplagan av Karlstad Stadslopp (f.d. Götajoggen). Inför detta jubileum ger vi dig en tillbakablick på de 34 lopp som har gått. Först ut, premiären 1980.

1980 – 26 april

Lördagen den 26 april 1980 fick Värmland en ny folkrörelse – Götajoggen. Löpartrenden var på uppåtgående och 2 300 löpare samlades på Norra Fältet för att springa det allra första Götajoggen. Deltagarna kunde välja mellan, den numera klassiska Götajoggs-distansen, 15 km och 25 km.

Upphovsman till loppet var Ulf Karlsson, som på semestern i Danmark året innan upplevt en massvandring för vanliga människor. Timingen var extremt god för samtidigt kom joggingvågen insvepande från USA med våldsam fart. Således startade såväl Stockholm Marathon som Göteborgsvarvet året innan Götajoggen. Att loppet blev så populärt dom det blev, berode till stor del på att Ulf lyckades engagera NWT som huvudsponsor för loppet. Dåvarande sportchefen Jan Lilja tände på alla cylindrar och tidningen såg verkligen till att marknadsföra Götajoggen. Dessvärre gick Jan Lilja bort på vintern och fick tyvärr aldrig uppleva folkfesten.

För en sådan blev det. Närmare 2500 deltagare fanns vid starten på Norra Fältet på lördagseftermiddagen. Och likt en djurhord på savannen gav de sig iväg för att efter ett par hundra meter mötas av den lilla, trånga bron vid grind 7. Det tog förstås tvärstopp men det satte inte ner humöret på löparna. Inte heller kaoset vid målgången fick deltagarna att ledsna. På grund av kommunalstrejken det året var målgången förlagd strax utanför Tingvalla IP vilket i sin tur innebar att vi bara hade en enda målfålla. Snacka om kö!

Men som sagt, humöret hos deltagarna var strålande och en folkfest i Karlstad var född. Så här i efterhand kan vi konstatera att Götajoggen är en av Ulf Karlssons bästa idéer. Loppet var en succé redan från start och ännu bättre skulle det bli!

Götajoggen-1980 flaskhalsen

På bilden syns den berömda ”Flaskhalsen”, belägen ett par hundra meter efter starten på Norra Fältet”.

 

 

 

 

24 januari 2014

Läs och hör om årets stora nyhet

Du har väl inte missat årets stora nyhet i Karlstad Stadslopp? I och med årets 35:e upplaga har vi infört en helt ny distans. Nu kan du välja mellan att springa 10 och 21 km!

Läs mer om den nya distansen här:

”IF Göta växlar upp” – Värmlands Folkblad 23/1 -14

Eller hör vad arrangemangsansvarig, Ellinor Johansson har att säga om satsningen på ytterligare en distans i Karlstad Stadslopp:

”Vi vill ge värmlänningarna och hela svenska folket en ny utmaning” – P4 Värmland 23/1 -14

Anmäl dig här, så ses vi den 14 juni!

_DSC1397

16 januari 2014

35-års jubileum med stor nyhet

I år är det dags för den 35:e upplagan av Karlstad Stadslopp. Det tycker vi är ett perfekt tillfälle att ta nästa steg i arrangemangets utveckling. Under nästa vecka presenterar vi en helt ny tävlingsklass i Karlstad Stadslopp!

Samtidigt som en klass lanseras, kommer en annan att läggas på is. Under Karlstad Stadslopp 2014 kommer det inte att finnas någon inlines-klass. Inlinesloppet har under många år minskat i deltagarantal och 2013 kom endast 250 åkare till start, den lägsta deltagarsiffran sedan klassen tillkom.

Ett inlineslopp innebär dessutom mycket arbete och ställer höga krav på säkerheten. Grus måste bort, ojämna partier asfalteras om och extra funktionärer placeras ut vid varje korsning och övergång.

Detta, tillsammans med den nya tävlingsklassen, gör att vi på IF Göta Karlstad beslutat att inte arrangera något inlineslopp i samband med årets Karlstad Stadslopp.

Istället satsar vi nu på något nytt. En satsning som vi hoppas kommer att lyfta Karlstad Stadslopp till nästa nivå.

Håll utkik, nästa vecka presenterar vi årets stora nyhet!

_DSC1424

07 januari 2014

Nytt år, nya utmaningar

Många är vi säkert som efter en avkopplande ledighet med mycket gott att äta, nu planerat att vi ska komma igång med träningen. Tyvärr kan ibland motivationen tryta och soffan locka mer än en löptur. Ett sätt att ge sig själv lite extra drivkraft, är att sätta ett mål med träningen. Någonting att träna för och emot. Och vad passar bättre än ett lopp. Varför inte Karlstad Stadslopp?

_DSC1484_DSC1449

 

 

 

 

 

 

I Karlstad Stadslopp spelar det ingen roll vilken nivå du är på som löpare. Här handlar det om att utmana sig själv och nå sina egna mål. Kanske är ditt mål att klara de 10 kilometerna på under 45 minuter. Kanske är det att jogga hela vägen, utan att börja gå eller att stanna.

Ta en stund och fundera på vad just ditt mål är. Klar? Bra, då är det bara att börja träna. Du har till 14 juni på dig!

/Mikael Björemo, vikarie idrott och arrangemang
IF Göta Karlstad

23 december 2013

Julhälsning