Nyhetsarkiv

15 mars 2018

Stadsloppscoachen Emma tipsar

Skapa ett mål
Alla har vi ett gemensamt mål, att springa Karlstad Stadslopp. Dock kommer det skilja mycket från
oss i mellan vad vi har för ambitioner och förutsättningar att springa. Oavsett vilken nivå du är på
är det viktigt att skapa ett mål med ditt stadslopp. Så frågan är, vad är ditt mål?
Ett effektivt och bra sätt jag brukar använda mig av för att sätta upp mål är metoden SMARTA, det
spelar ingen roll vad det är för mål och det kan appliceras på vad som helst.
SMARTA-metoden bygger på att dina mål ska vara:
• Specifikt
• Mätbart
• Accepterat/angelägenhet
• Realistiskt
• Tidsbestämt
Specifikt. Skriv ned och formulera ditt mål så specifikt du kan. Vad är det du vill uppnå? Vill du bli
snabbare? Uthålligare? Må bättre? Målet ska vara tydligt beskrivet.
Mätbart. Ditt mål är mätbart, t.ex. att du ska springa loppet under en viss tid. Hur snabbt springer
du idag?
Accepterat/angelägenhet. Kanske det allra viktigaste kriteriet. Är din målsättning självvald? Vad
grundar sig din målsättning på – yttre påverkan så som påtryck från andra eller är det faktiskt du
själv som vill utföra målet? Välj dina målsättningar omsorgsfullt så har du goda förutsättningar att
nå dem. Varför är just det här målet viktigt för dig? Och framförallt, hur mycket är du villig att satsa
på ditt mål? Det är onödigt att sätta upp ett mål om du inte har någon lust att genomföra det.
Realistiskt. Sätt ett upp mål som är rimligt och realistiskt. Är målsättningen realistiskt utifrån ditt
utgångsläge? Det är lätt hänt att sätta ett för högt mål och därmed tappa motivation längs vägen
när du upptäcker att det var för svårt.
Tidsbestämt. När ska målet vara uppnått?
Ett specifikt och konkret mål gör det mycket lättare att motivera dig till din träning. Det ger med
största sannolikhet ökad fokus och kanske också tänder din träningsstubin. Det är viktigt att veta
att det inte finns inga riktiga eller felaktiga mål, men ett bra mål som är genomförbart är anpassat
efter din nivå. Målet med stadsloppet kan vara t.ex. att springa loppet på en viss tid, få en
hälsosammare livsstil eller något annat. Fundera på vad just ditt mål och använd dig gärna av
SMARTA-metoden.

 

Foto: Fredrik Karlsson/ Solsta Foto

22 januari 2018

Motivation och motion…

Januari är snart förbi och nu gäller det att hålla i sina mål. Månadsskiftet Januari/februari är för många en tröskel att ta sig över då vissa känner att de saknar motivation att fortsätta träna och man har kanske gått ut för hårt och dragit på sig en liten skada. I början av januari skrev vi om vikten att sätta mål och ha något att sträva emot. Nu vill vi fokusera på hur du behåller motivationen till att fortsätta träna mot ditt mål.

¤ Att skriva ner sina mål och titta tillbaka på dem när motivationen sviker brukar ge en extra kick. Vi människor vill inte misslyckas och när vi skrivit ner ett mål eller löfte blir det mer verkligt och svårare att undvika. Gå tillbaka och titta på dina mål och delmål och påminn dig själv om varför du satte detta mål.

¤ Att ha ett syfte bakom ditt mål är viktigt. Att kunna svara på frågan, varför du har satt detta mål är en viktig del i just hur du behåller motivationen. Vet du inte varför du ska träna blir det svårt att motivera kroppen och hjärnan att göra det. En modell som man kan använda sig av när man skriver sina mål är att ställa sig själv tre frågor:

  • Vad är mitt mål? ex. Springa Karlstad stadslopp utan att stanna
  • Varför vill jag uppnå mitt mål? ex. Jag vill utmana mig själv samt ge min kropp bättre förutsättningar för ett hälsosamt och aktivt liv.
  • Hur ska jag uppnå mitt mål? ex. Jag vill gå/springa 2-3 gånger i veckan samt jobba upp styrkan i min kropp genom övningar jag kan göra hemma 15-20 minuter varje dag. 

Blicka tillbaka på svaren på dessa frågor när motivationen sviker.

¤ Att ta sig över den där tröskeln när motivationen sviker är just motivation i sig. Känslan av att genomföra något när både kroppen och hjärnan egentligen säger åt dig att ”ta det sen” eller ”jag orkar inte” är svårslagen. Skaka av dig negativa tankar och kör ändå. Du kommer känna dig nöjd efteråt.

¤ Att acceptera att motivationen inte alltid är på topp är också en viktig del. Ibland känns kroppen seg och vill ta en vilodag fast det står träning på schemat. Acceptera och tillåt dig själv att ibland lyssna på kroppen för att sen samla ny energi och återuppta träningen vid nästa planerade pass.

¤ Vi människor är ofta bra på att jämför oss med andra. Istället för att jämföra dig med andra omvandla detta till att inspireras av andra. Inspiration leder till motivation.

 

170617 IF Göta arrangerar Karlstad Stadslopp Den 17 juni 2017 i Karlstad
Foto: Fredrik Karlsson / SolstaFoto

08 januari 2018

2018 är här..

God fortsättning!

Vi välkomnar 2018 med öppna armar och ser mycket fram emot den 39:e upplagan av Karlstad stadslopp den 16 juni. Förberedelserna är i fullgång och det är många pusselbitar som ska falla på plats för att ett arrangemang av denna storlek ska kunna genomföras. Kommunikation är viktig och vi är väldigt stolta över de samarbeten vi har idag som gör det möjligt för oss att genomföra Karlstad stadslopp med hög kvalitet.

Med ett nytt år kommer också nya mål. Vissa kallar det för nyårslöften och andra mål för 2018. Oavsett vill vi gärna hjälpa dig nå dina träningsmål 2018. Studier visar att motion och framförallt löpning bidrar till högre välmående både fysiskt och psykiskt. Varför ska vi då inte ge vår kropp och knopp de bästa förutsättningar för ett längre och hälsosammare liv.

Människor är bra på att tävla och framförallt att jämföra sig med andra. Detta kan du om du vill bortse ifrån när du springer Karlstad stadslopp. Du väljer själv om du vill springa på tid eller utan tidtagning. Du sätter upp dina egna mål och genomför loppet på dina egna villkor. Tävla mot dig själv och din egen kapacitet. Känslan att korsa mållinjen och känna att ”jag gjorde det” är svårslagen.

Steg 1: Sätt upp ett mål att delta i Karlstad stadslopp

Steg 2: Anmäl dig 

Steg 3: Ge dig ut i spåret eller hitta en träningsform som passar dig. Du vet väl att IF Göta tillsammans med Karlstad kommun erbjuder allmänhetens löpning i Våxnäshallen varje tisdag och torsdag mellan 12.00-13.00 (gäller fram till mars).

Gör det inte svårare än vad det är. Bestäm dig, ta steget och börja resan mot ditt mål för 2018.

Lycka till!

      

Foto: Mikael Grip

 

06 december 2017

Anmälan är öppen

Anmälan till Karlstad stadslopp 16 juni 2018 har öppnat.

Vi hoppas att ni är lika laddade som vi inför att göra 2018 år arrangemang till ett kanon lopp.

Du vet väl att du kan köpa presentkort till Karlstad stadslopp?

Mejla in din beställning till info@ifgota.se

Varför inte ge bort en startplats i julklapp.

27 november 2017

Snart öppnar anmälan…

Anmälan till den 39:e  upplagan av Karlstad stadslopp öppnar inom kort. IF Göta blickar framåt mot den 39:e upplagan med spänning och hoppas såklart att så många som möjligt vill dela denna dag med oss. Karlstad stadslopp är ett lopp för dig som vill testa din tid på milen då det är en av Sveriges snabbaste banor men också för dig som vill se Karlstad stadskärna och gå/springa banan på dina egna villkor. Det vi vill säga är att Karlstad stadslopp är ett lopp för eliten, motionären och nybörjaren. Du sätter dina egna krav och mål och vi ser till att ge dig en härlig upplevelse längs vägen.

Det har hänt mycket på 39 år, framförallt när vi bläddrar igenom urklipps böckerna på IF Götas kansli.

Vissa saker var inte bättre förr eller vad säger ni om hur anmälan gick till på 90-talet?

Vi använder oss i dag av ett annat anmälningssystem men telefonnumret finns fortfarande kvar.

Vi räknar ner och hoppas att ni alla skriver en startplats i Karlstad stadslopp högt upp på julklappslistan.

Du vet väl att det går att köpa presentkort till Karlstad stadslopp? Mejla info@ifgota.se för att beställa.

 

 

 

17 juni 2017

Värme, solsken och folkfest – Karlstad stadslopp 17 juni 2017

Karlstad stadslopp bjöd på strålande sol och en bana fylld med musik. Den nya bansträckningen förbi skeppet blev en kanon bra publikplats och det var många som tog tillfället i akt att befinna sig runt om i Karlstad city för att heja på löparna.

Foto: Fredrik Karlsson / SolstaFoto

Först över mållinjen var Weldu Negash från BUL Oslo som tog hem segern med marginal i herrklassen. Segertiden blev 30.51.9 vilket gav en segermarginal på över två minuter. Tvåa i mål vad Oystein Mörk, Sportsklubben Kraft och Peter Gross Hässelby SK sprang in på en tredje plats.

Foto: Fredrik Karlsson / SolstaFoto

På damsidan vann Heidi Dietrichson Pharo, Boler IF Friidrett på tiden 36.09.3. Tvåa i mål var Hanne Mette Sande och tredje platsen kneps av Stina Nilsson IFK Mora skidor.

Foto: Fredrik Karlsson / SolstaFoto

Förutom vår traditionsenliga medalj som i år hade Skeppet-Klövern som motiv bjöds deltagarna på Ramlösa från Stora Coop Bergvik och banan från SEB när de gick i mål.

På arrangemangsområdet på Sundsta bjöds det på underhållning under hela dagen. Start och mål gick som vanligt i anslutning till arrangemangsområdet vilket gav deltagare och publik möjlighet att träffa våra samarbetspartners. Vi vill rikta ett stort tack till alla våra samarbetspartners för ett mycket fin insats under dagen.

Miniminiloppet blev även i år en succé där deltagarna sprang en bana som mäter ca 200 meter. I mål fick alla som sprang medalj, juice från Stora enso, mjölk från Arla, värdecheck från Mcdonalds och en glass från hemglass. Barnen bjöd på en riktigt kämparglöd och sprang med full fart genom banan. Bra jobbat alla som deltog.

Foto: Fredrik Karlsson / SolstaFoto

För de lite äldre barnen blev även miniloppet en succé. De som var mellan 7-12 år sprang ett varv runt sundstatjärn medan de som är 13-15 år sprang två varv. I mål fick alla deltagare medalj, juice från stora enso, banan från SEB, glass från Hemglass och erbjudande från Mcdonalds. Det bjöds på lagtävlingar och vinnare i klassen P/F 05-06 blev Grava SK och två i mål OK Tyr. Vinnare i P/F 07-08 där Grava SK tog hem segern före tvåan IF Göta Karlstad och trean QBIK 07. I Klassen P/F 09-10 tog IF Göta Karlstad hem segern för tvåan Grava SK och trean QBIK 09. Vi gratulerar alla deltagare till en fantastiskt bra insats.

Foto: Fredrik Karlsson / SolstaFoto

 

Foto: Fredrik Karlsson / SolstaFoto

Som vanligt var KMTI på plats och skapade en härlig stämning inför loppen. De höll i uppvärmningen för alla våra lopp och vi är väldigt stolta över att samarbete med detta grymma gäng.

Nytt för i år var delar av bansträckningen där vi byggde upp den numera berömda ”loopen” framför Klövern -skeppet i inre hamn. Detta blev en bra publik plats och var en stämningshöjare för loppet.

En annan nyhet var två nya klasser i miniloppet i form av pojkar och flickor 13-15 år. Detta hoppas vi på sikt kunna utveckla miniloppet och minska glappet när man vill gå från miniloppet till stadsloppet.

Även i år erbjöds fler mellantidsstationer med liverapportering efter 2,5 km, 5km, och 7 km vilket för det roligare för både deltagare och löpare att följa loppet.Vårt fina samarbete med KN radio gör det möjligt för livesänd rapportering för loppet. KN radio fanns även i år med på arrangemangsområdet och sände live och de körde också speakerbil där de rapporterade direkt från loppet.Actic fanns på plats längs sandgrundsudden och hade ett spurtpris och samtidigt lite underhållning i form av musik. Även om detta sker i slutet av banan fanns det fortfarande kraft kvar i benen hos många för att försöka sig på en spurt.Vi på IF Göta vill rikta ett stort tack till alla våra samarbetspartners, sponsorer och utställare som bidrog till en riktigt bra dag. Ett extra tack till arrangemangets huvudsponsorer, Karlstad kommun, NWT och Konsum Värmland. Även ett stort tack till våra sponsorer till Karlstad miniminilopp och miniloppet, SEB, Moelven, Stora enso, Arla, Mcdonalds, Konsum Värmland. Ett stort tack till Flash Auto för vår fina bil som vi haft möjligheten att använda oss av inför loppet samt under loppet.

Vidare vill vi också tacka alla deltagare och publik som gjorde årets arrangemang till en folkfest.
Sist men absolut inte minst vill vi på IF Göta tacka våra fantastiska funktionärer som ställde upp och hjälpte föreningen att lyckas med sin 38:e upplaga av Karlstad stadslopp (fd Götajoggen). Utan er skulle ett så här stort arrangemang aldrig vara möjligt att genomföra för en ideell förening som IF Göta Karlstad.

 

17 juni 2017

Karlstad Stadslopp är igång

Nu är 38:e upplagan av Karlstad Stadslopp igång och arrangemangsområdet börjar fyllas på med förväntansfulla deltagare. Det ser ut att bli ett perfekt löpväder!

Följ loppet live via länken nedan:

Resultatsida

Det går att efteranmäla sig fram till 30 minuter innan respektive lopp.

 

Välkomna!

13 juni 2017

Underhållning längs banan…

Du vet väl att anmälan till Karlstad stadslopp, miniloppet och miniminiloppet är öppen fram till 30 minuter innan startskottet går på lördag? Anmäl dig via länken. 

På kartan ser du vad du kan tänkas stöta på för underhållning längs den 10 km långa stadsloppsbanan. Vi samarbetar med bland annat studiefrämjandet som handplockat dessa band att delta i årets stadslopp.

Aspect – är ett rockband från Hagfors.

<no name> – bildades på gamla soptippen i Karlstad. Det är dock inte trash metal på schemat, utan mer blandad rockmusik. <noname> består av Hasse, Ibbe, Arre och Anette.

Garbage Collection – är ett gäng som en gång i tiden startades då flera av medlemmarna arbetade på Ericsson. Det är just därifrån deras namn kommer, då ”Garbage Collection” är en term inom datateknik. Sättningen har under åren varierat, men flera av medlemmarna har varit med i 20-30 år. Repertoaren är minst sagt blandad, men landar gärna i låtar från 60, 70 och 80-talet.

Roffans Combo – är ett band från Karlstad som grundades på det tidiga 80-talet. De spelar musik som lockar till dans, såväl rock som pop. Repertoaren består av låtar från 70-talet och framåt, både kända och mindre kända låtar.

Arga Fuskbyggarna – är punkbandet som hatar allt och alla som kommer i deras väg. Kvintetten bestående av Hjalmar Storsvensson, Svarre Medlund, Keinpiller Kihlman, KP och Jôhnny Snespik skapade Fryksdalspunken och tänker nu ta den till oanade höjder!

Rockerz – är som vanligt på plats vid Bishops och de har varit Karlstad stadslopp trogna i många år. Detta tycker IF Göta är fantastiskt roligt.

Craftas Combo – bildades 1964 och spelade i Värmland med omnejd till 1968 då gruppen upplöstes. Till nostalgigalan i Skoghalls Folkets Hus 1992 återförenades gruppen. Deras repertoar består bl.a. av kända 60 och 70-tals låtar, som t.ex. Smokie och Beatles.

 

 

10 juni 2017

Löpare på E18 – första och sista gången

Under fredagskvällen den 9 juni arrangerade IF Göta Karlstad det unika E18-loppet som blev en del av invigningen av den nya E18-sträckan mellan Karlstad och Grums och en riktig uppladdning inför Karlstad Stadslopp som arrangeras nästa lördag den 17 juni! Scrolla ner för att läsa mer om kvällen.

170609 IF Göta arrangerar E18 loppet på en bit av nya E18 som inte öppnat än. Den 9 juni 2017 i Karlstad
Foto: Fredrik Karlsson / SolstaFoto

Vägbygget startade under sommaren 2015 med syftet att göra en ombyggnation av E18 mellan Björkås och Skutberget till en 21,5 m fyrfältsväg för att öka trafiksäkerheten och framkomligheten samt skapa ett mer gynnsamt läge till vattentäkten. Under hösten 2016 fick IF Göta frågan om att arrangera detta invigningslopp.

170609 IF Göta arrangerar E18 loppet på en bit av nya E18 som inte öppnat än. Den 9 juni 2017 i Karlstad
Foto: Fredrik Karlsson / SolstaFoto

Loppet kom att bli ca 6,5 km långt och startade under den nya bron, Björkåsmotet, för att sedan ta löparna österut mot Karlstad. Löparna sprang sedan upp på bron vid den nya trafikplatsen Smedbergsände, för att sedan springa tillbaka till Björkåsmotet igen för att gå i mål.

Innan start fick löparna värma upp i gemensam koreografi med ledning av Friskis & Svettis.

170609 IF Göta arrangerar E18 loppet på en bit av nya E18 som inte öppnat än. Den 9 juni 2017 i Karlstad
Foto: Fredrik Karlsson / SolstaFoto

För att ge extra krydda till denna invigning innehöll arrangemanget ett flertal unika moment för löparna.

I samband med starten fick löparna ceremoniellt innan start fästa en plakett med sitt namn på, på en tavla. Efter loppet kommer denna tavla att montera i en ram som kommer fästas på en av de nya rastplatserna längs vägsträckningen. På så vis fick löparna ögonblicket och upplevelsen förevigad! Deltagarna fick sedan efter målgång ett pris i form av en asfaltsbit, framtagen av samma asfalt som löparna sprang på.

170609 IF Göta arrangerar E18 loppet på en bit av nya E18 som inte öppnat än. Den 9 juni 2017 i Karlstad
Foto: Fredrik Karlsson / SolstaFoto

E18-loppet bjöd även på den kanske mest unika starten som ett löplopp skådat. I samarbete med Färjestadtravet startades loppet med hjälp av travbilen i en klassisk autostart. Detta innebar att du löparna blev ivägsläppta med hjälp av en bil med grindar som hindrade dem från att tjuvstarta. Vad vi vet så var detta världspremiär i löploppssammanhang…

Under loppet visade även Autowåx Bil AB upp sina elektrifierade BMW-bilar. Bland annat användes den helt nya hybriden BMW 530e som förbli under loppet.

170609 IF Göta arrangerar E18 loppet på en bit av nya E18 som inte öppnat än. Den 9 juni 2017 i Karlstad
Foto: Fredrik Karlsson / SolstaFoto

Tidigt i fältet var det två löpare som stack ut lite extra då IF Göta löparna André Rangelind och Per Alsterdahl bröt sig loss från det övriga fältet och tog täten. Tillslut anslöt Göta-löparen Niklas Wassberg och Alsterdahl fick släppa taget för att låta Wasssberg och Rangelind göra upp om segern. Rangelind var den som drog det längsta strået och tog hem segern med 8 sekunder på tiden 20.22. Snabbaste kvinnan blev IF Götas Linda Take som tog hem segern i damklassen på tiden 24.36.

Samtliga resultat från loppet hittar du här.

Bästa Bergvik som var loppets huvudsponsor delade under ikväll ut ett extra fint pris till den bästa kvinnliga och manliga värmländska löparen som gick hem med en resecheck! Den 26 september lyfter Bergviksplanet från Karlstad AirPort och de två lyckliga vinnarna får då ta med sig en vän till Alicante för en tredagars vistelse på spahotell inklusive frukost och middag.

Efter loppet bjöds löparna in på After Run hos vår samarbetspartner Pitchers i Karlstad där löparna fick avnjuta dryck och mat till kvällens fotbollsmatch där det svenska herrlandslaget spelade VM-kval mot Frankrike.

Bilderna är tagna av Fredrik Karlsson, Solsta Foto.

Läs mer om arrangemanget från följande nyhetsrapporterare:

Nya Wermlands Tidningen, Värmlands Folkblad, Sveriges Radio & Sveriges Television.

170609 IF Göta arrangerar E18 loppet på en bit av nya E18 som inte öppnat än. Den 9 juni 2017 i Karlstad
Foto: Fredrik Karlsson / SolstaFoto

Nästa vecka laddar vi om inför Karlstad Stadslopp för en 38:e gång. Välkomna dit!

 

/ Hannah med IF Götas kansli