Årets bansträckning

I och med att vi inför årets 40 års jubileum bytt arrangemangsområde har vi även tittat på möjligheterna att utforska nya delar av staden och hoppas att vi nu gjort det på ett sätt som tilltalar er löpare! Nedan presenteras banan och med en beskrivning över respektive kilometer utifrån ett löparperspektiv.

Starten

Tingvallabron, invigd 1935 av dåvarande kung Gustav V, står som värd för starten för vårt 40 års jubilerande lopp. Med utsikten över stolta och starka Klarälven som rinner under er vänder ni er nu söderut för starten av årets löpupplevelse i centrala Karlstad.

Km 1

Den första snabblöpta kilometern med bland annat en kort nedförsbacke ned från bron kommer redan från början att dra upp farten för er. Ni tar er först längs Östra Torggatan och ni passerar Tingvallagymnasiet till vänster som har stolta anor från 1860-talet i sin nuvarande form. Stadens första skolbyggnad tros ha stått färdigbyggd redan 1586 medan den nuvarande skolbyggnaden färdigställdes 1869. Detta är en skola som idag står som värd för över 1 000 gymnasieelever men som även haft en hel del kända Karlstadbor som elever. Bland dessa diktaren Gustaf Fröding, författaren till ”Värmlandsvisan” Anders Fryxell och tidigare statsministern Tage Erlander.

Ni viker sedan av Östra Torggatan in på Drottninggatan österut mot Pråmkanalen. Under 1800-talet ökade trävaruexporten i Karlstad och man behövde därför hitta ett sätt att transportera materialet från Klarälven till Vänern. Pråmkanalen grävdes och den stod färdig 1838.

Här finns även Café Slussvakten i den gamla slussvaktarstugan där publiken kan avnjuta fika medan de hejar på er starka löpare.

Km 2

Ni lämnar Pråmkanalen bakom er och springer efter några kurvor mot Inre Hamn. Karlstads ”nya” hamn anlades 1858-1861 och var ett viktigt område för området. Under denna tid fanns här flera inslag av industri som slakteri och trämagasin. Anders Löfberg etablerade sig också här med sitt kafferosteri under 1900-talets början och skrapan står idag fortfarande kvar och sprider väldoft över Karlstad.

Nu väntar Karlstad Stadspark på er löpare med grönskande växtlighet. På 1860-talet anlades stadsträdgården med orangeri samt Expositionshuset på utfylld mark. Parken och de två byggnaderna undkom också stadsbranden som härjade i stora delar av Karlstad år 1865. År 1869 anlades järnvägen som avgränsade området från stadens centrum. Kilometer 2-4 är väldigt lättlöpta med få kurvor så här kan ni verkligen hålla farten uppe.

Km 3

Längs först vackra Mariebergsviken på vänster sida och sedan Wennbergsparken från 1930-talet på höger sida viker banan tillbaka norrut mot Klarälven igen. Få kurvor och platt väg borgar för fin löpning längs Sjömansgatan i Viken.

Km 4

En av banans få korta nedförsbackar tar er under Hamngatan och sedan uppför förbi Kulturskolan, gamla Kårhuset och vidare norrut mot Klarälven. Ni viker av längs Älvgatan in i gamla Kvarteret Almen och förbi Doktorgården/Landshövdingsgården. Karlstad har drabbats av ett flertal bränder men den värsta av dem härjade under juli 1865 och ödelade en stor del av stadens kärna. Ett av de husen som klarade sig från denna brand var Doktorgården tillsammans med ett flertal andra byggnader i kvarteret Almen på Älvgatan. Huset byggdes 1818 och fick sitt namn efter de två legendariska Karlstadläkarna Peter Sundberg och Erik Högberg.

Ni närmar er nu Karlstads allra centralaste delar igen och springer mot Residenset längs vackra Älvgatan. Residenset är den nuvarande bostaden för Värmlands landshövding och ligger nära beläget Klarälven. Parken i anslutning kallas Residenstorget och var platsen för stadens hamn under 1700-talet då Värmland var Sveriges främsta järnproducent.

Mittemot Residenset står även Karl IX staty. Karl IX var den som 1584 gav Karlstad stadsprivilegier och statyn invigdes 1926. Mellan residenset och Stora Torget stod tidigare Domushuset som byggdes 1963 och på så vis var stadens första köpcenter. Byggnaden brann ned år 1999 och har idag ersatts med gallerian MittiCity.

Km 5

Sista kilometern för er som springer Götajoggen och den innehåller en del tvära kurvor där det gäller att hålla rätt spår för att inte tappa fart i jakten på det där efterlängtade personliga rekordet. Dock fortsatt platt och fint där det på raksträckorna går att hålla hög fart.

Ni kommer tillbaka till Östra Torggatan via Västra Torggatan och Drottninggatan. Västra Torgatan, en av Karlstads gågator är platsen för årets Flygande 100 m. Vill ni, går det här att tävla mot alla oavsett klass om snabbaste löpare på 100 m. Snabbaste kvinna och man koras.

Vidare förbi Stora Torget och sedan in på Kungsgatan rundar ni Stora Torget men den här gången finns det på vänster sida. Karlstads torg har funnits under en lång tid i stadens historia, däremot valde man efter branden 1865 att vrida torget till den nuvarande positionen, en öst-västlig riktning. Man bestämde sig samtidigt för att rama in platsen med dubbla trädrader och stenhus för att minska risken för ytterligare en brand.

Kungsgatan är med sina många krogar och uteserveringar hjärtat i Karlstads uteliv. Här står även Nils Ferlin staty. Nils Ferlin föddes i Karlstad 1898 och fick en staty upprättad av sig i Karlstad 1998 som illustrerar denna diktare, steppandes på ett bord.

Här delar sig banan för er som springer Götajoggen 5 km och Stadsloppet 10 km. Ni som ska fortsätta den längre resan viker av höger upp på Västra Torggatan och ni som är på väg mot mål i Götajoggen fortsätter rakt.

För sista biten av Götajoggen hoppa till Upploppet.

Km 6

Innan ni tar er över till stadsdelen Sundsta springer ni först förbi Biskopsgården, Stadsbiblioteket, Museiparken med målområdet, anrika Sandgrund och till sist Värmlands Museum.

Den nuvarande Biskopsgården uppfördes på 1770-talet, sedan den tidigare byggnaden brunnit. Biskopsgården klarade sig undan stadsbranden 1865, troligen på grund av de stora träd som tidigare fanns på gården.

I Museiparken, dagens målområde dit ni kommer tillbaka om en stund, kan man njuta av statyer, vackra träd, fågelliv, massor av blommor och en vacker spegeldamm. En stor öppen grönyta finns även, där man kan njuta av picknicken och barnen kan leka i parkens fina lekplats.

Sandgrund var från sin invigning under 1960-talet fram till 1990-talet en av Sveriges mest besökta restauranger med danskvällar upp till fem dagar i veckan. Många av Sveriges allra största dansband har spelat här för fulla hus. Idag är Sandgrund platsen för Lars Lerins konsthall och är återigen ett mycket populärt resmål.

Värmlands Museum med sina två byggnader är idag även det ett välbesökt resmål för både turister och Karlstadbor. De två byggnaderna, Cyrillushuset från 1929 och Nyrénhuset från 1998 innehåller både tillfälliga utställningar under året och även en basutställning. Runt Nyrénhuset kan besökare läsa kända citat från Värmlänningar. Här finns även en populär restaurang och museibutik.

Den 6 km tar sin början med att ni tar er över ytterligare en av Karlstads broar till Sundsta. Efter en tvär vänstersväng är det fin platt löpning längs Klarälvens strand och Guldkusten. Under en stor del av 1900-talet var Sundsta fortfarande glesbyggt med undantag för de husen som byggdes mellan 1910-1920. Övrig mark var av lantlig karaktär med grönska och odlingsmarker. Namnet Guldkusten kom att myntas under 1940-talet då några av stadens förmögna personer valde att bosätta sig längs älven på Sundsta.

Km 7-8

Strax efter Älvkulle-gymnasiet, viker ni av från Klarälven för att jobba er genom bostadsområdet Sundsta och via några kurvor tillbaka upp mot Borgmästarbron över Klarälven. Bron är banans egentliga enda uppförsbacke och banans högsta punkt. Vänder ni blicken söderut över vackra Klarälven ser ni Sandgrundsudden och målområdet. Här gäller det att hålla i farten upp på bron och ta den med sig ner på andra sidan tillbaka söderut mot Centrum på västra älvbanken.

Km 9

Ni springer förbi Borgmästarholmen, ett fint grönområde, där ni återigen skymtar målområdet på andra sidan älven. Ni passerar också Scandic Klarälven med vacker utsikt över Klarälven från både restaurang och några av rummen. Vidare rundar ni Café Översten som är inhyst i den gamla Överstebostaden där det även finns en liten badstrand. På högersida finns Brigadmuseet, där ni kan följa med på en tidsresa från 1945-1991. Med fokus på Kalla Kriget och hur det påverkade oss är det väl värt ett besök för både vuxna och barn. Här är det väldigt lättlöpt med endast ett par kurvor på väg mot den sista kilometern.

Km 10

Blickar ni vänster ser ni målet. Det är nära nu och fin löpning längs Klarälven hela vägen. Ett kort stenkast från där ni är nu finns Tingvalla IP. Platsen för Friidrotts SM 1919 och nu även i sommar 2019. Kort därefter springer ni förbi Karlstad Teater byggd 1893 på er högra sida och i en liten vacker park på er vänstra sida mittemot teatern sitter Selma Lagerlöf staty.

Efter Teaterbron, vänder även ni in på upploppet som är detsamma både för Götajoggen och Stadsloppet.

Upploppet

Precis i kurvan in på upploppet finns ännu en staty, kanske den mest kända i hela Karlstad, ”Sola i Kallsta” Statyn upprättades 1985 utanför Stadshotellet och avbildar värdshusservitrisen Eva-Lisa ”Sola” Holtz som blivit en symbol för staden på grund av sitt strålande glada humör och goda känsla för service.

Det snabba upploppet som nästan känns som att det sluttar lätt utför längs Klarälven på fina renoverade Museigatan kantas också av Stadshotellet. När det byggdes var tanken att erbjuda stadens besökare ett förstklassigt hotell med 45 rum att hyra. Stadshotellet stod färdigt 1871 och hade då två våningar men fick drygt trettio år senare en tredje våning. Under årens lopp har flera om- och tillbyggnader gjorts och delar av huset är kulturminnesmärkt. Hejaropen från uteserveringen kommer bära er fram de sista hundra metrarna in mot målet i Museiparken.

Målgången

Målportalen väntar er inne i själva Museiparken där ni får ta emot publikens jubel och välförtjänta kramar från nära och kära. Efter loppet går det fint att svalka sig i Klarälvens vatten vid badplatsen som finns i direkt anslutning till parken. Besök gärna våra utställare runt om i parken efter att ni svalkat er.

 

Vi i IF Göta tillsammans med våra samarbetspartners hälsar er varmt välkomna till Karlstad den 8 juni för 40 års jubileet av Karlstad Stadslopp med Götajoggen och hoppas ni når era drömmars mål!

Text: Jonas Evaldsson.